Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ



Φέτος στη σχολή μας βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Μπαίνει Δεκέμβρης και δεν έχουμε πάρει ούτε ένα βιβλίο. Οι εργασίες και οι πρόοδοι έρχονται η μια μετά την άλλη και όλοι οι φοιτητές είμαστε αναγκασμένοι να διαβάζουμε αρκούμενοι σε σημειώσεις. Σημειώσεις που βρίσκουμε είτε παρακολουθώντας κάθε ώρα του εξοντωτικού προγράμματος μαθημάτων (κατά τα άλλα είναι προαιρετική η παρακολούθηση!), είτε θησαυρίζοντας τα φωτοτυπάδικα (κατά τα άλλα είναι δωρεάν η τριτοβάθμια εκπαίδευση), είτε απευθυνόμενοι στις ξεπουλημένες καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ με τη γνωστή εμετική συνδιαλλαγή «δώσε μας εσύ ψηφαλάκι να δώσουμε εμείς σημειώσεις!».
Αυτή όμως η κατάσταση δεν είναι απλά ένα φαινόμενο της σχολής μας, είναι πανελλαδική πραγματικότητα. Ηθικός αλλά και φυσικός αυτουργός είναι το Υπουργείο Παιδείας. Από την αρχή της χρονιάς το υπουργείο επιτίθεται με την αυταρχική στάση εκβιασμό «ΛΙΣΤΑ Ή ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟ». «ΛΙΣΤΑ Ή ΧΑΟΣ». Δίλημμα το οποίο η ίδια η πραγματικότητα το ανατρέπει, δεδομένου ότι σε και σε σχολές που έχει περάσει η λίστα συγγραμμάτων (μηχανολόγοι, τοπογράφοι) επικρατεί η ίδια χαώδης κατάσταση με τους φοιτητές να ελπίζουν στον Αη Βασίλη να τους φέρει τα βιβλία πριν την έναρξη της εξεταστικής.
Στην προσπάθεια του αυτή, το Υπουργείο για να επιβάλλει τη λίστα συγγραμμάτων αλλά και συνολικά το νέο νόμο-πλαίσιο, έχει βρει συμμάχους τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου (τμήματα, συγκλήτους κ.λπ.), τα οποία δρουν ως εντολοδόχοι του Υπουργείου και εγγυητές της εφαρμογής του νόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δράσης αυτής των φερέφωνων του Υπουργείου αποτελεί και η τελευταία συνέλευση τμήματος των Ηλεκτρολόγων. Οι καθηγητές του τμήματος, με μπροστάρη σε ρόλο δικτάτορα, τον πρόεδρο Μάργαρη, καταστρατηγώντας ακόμη και τη δήθεν δημοκρατικότητα του τμήματος (όλοι ξέρουμε ότι ο θεσμός της συνδιοίκησης είναι μόνο κατ’ επίφαση δημοκρατικός, καθώς οι καθηγητές πλειοψηφούν σ’ αυτή και συνεπώς περνούν τις δικές του αποφάσεις ), πέρασαν τη λίστα. Στη συγκεκριμένη Γ.Σ. του τμήματος, και όταν ήρθες η στιγμή να συζητηθεί το ζήτημα της λίστας, η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν απλή, λιτή και απέριττη… Ο Μάργαρης, ως άλλος Ναπολέων, έβγαλε το διάγγελμα του «στο ζήτημα της λίστας, όλοι οι καθηγητές συμφωνούν, άρα πέρασε και γεια σας» ενώ οι υπόλοιποι καθηγητές ως στρατιωτάκια του, αυτόματα αποχώρησαν από την αίθουσα. Το σκηνικό αυτό που έστησαν οι καθηγητές, απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε είχε διαφορετική γνώμη με αυτούς να τη εκφράσει και ποδηγετώντας τη γνώμη του φοιτητικού συλλόγου, απέδειξε πως η παραφιλολογία των τελευταίων μηνών με τα περίφημα «mail στις 4-5 π.μ.» του Μάργαρη ήταν εντελώς ανεδαφική.
Τόσο καιρό ο πρόεδρος Μάργαρης μας έλεγε ότι για την ανυπαρξία συγγραμμάτων έφταιγε ο σύλλογος μας που έπαιρνε αποφάσεις ενάντια στη λίστα. Τη στιγμή που το υπουργείο δε δίνει βιβλία και στην πρώτη συνέλευση τμήματος που υπάρχει ως θέμα η λίστα συγγραμμάτων, οι καθηγητές με δικτατορική πρακτική ούτε μας ακούνε, με τι μούτρα μπορούν να ισχυρίζονται πλέον κάτι τέτοιο;

ΑΦΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ
ΘΑ ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ


Από τη αρχή της χρονιάς οι φοιτητές, μέσω των συνελεύσεών τους έχουν καταδικάσει όλο το πλέγμα των αναδιαρθρώσεων της Κυβέρνησης, όπως επίσης και μια από τις καλλωπισμένες πτυχές του νόμου-πλαίσιο, τη Λίστα Συγγραμμάτων.
Υπό το μανδύα της δυνατότητας επιλογής συγγράμματος, η λίστα διαμορφώνει μια χαώδη κατάσταση στην οποία θα μπορείς να παίρνεις μόνο τόσα βιβλία όσα είναι τα μαθήματα για το πτυχίο ενώ η ύλη δε θα αναφέρεται ευθέως στην εξέταση ενός βιβλίου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας αόριστης εξεταστέας ύλης και την περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών μας.
Βαδίζοντας στα χνάρια του φοιτητικού κινήματος των 3 τελευταίων ετών, οι φοιτητές γνωρίζουν ότι ο μόνος δρόμος ανατρ4οπής του απονομιμοποιημένου Νόμου-Πλαίσιο και όλων των πτυχών του είναι ο ανυποχώρητος αγώνας. Με ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ να αντρέψουμε κάθε τι αντιοδραστικό υπάρχει μέσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και όποιοδήποτε τσιράκι είναι εκφραστής τέτοιων αντλήψεων.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙΣ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενότητα



Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση