Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΠΕΡΙ ΟΡΕΞΕΩΣ // κειμενο του Σ.Φ. ΗΛ ΜΗΧ για το ζητημα της λεσχης

Η Ουρά στην λέσχη έχει φτάσει στο απροχώρητο, μέχρι και την Εγνατία!
Λόγω,
·                     Του κλεισίματος της  4ης διανομής και του στριμώγματος 2 πιάτων σε μια
·                      Της άρνησης της εργολαβίας να ανοίξει την πάνω λέσχη παρά την επιταγή της σύμβασης
·                     Των ελέγχων στην είσοδο


Η αναμονή μας, για ένα πιάτο φαγητό, είναι οριακά ανυπόφορη. Πολλά άτομα αποχωρούν μπροστά σε αυτή την εικόνα της ατελείωτης ουράς για ένα πιάτο φαγητό.
 Τη στιγμή που η υποχρηματοδότηση οδηγεί τα πανεπιστήμια σε πλήρη διάλυση (για το 2016 προβλέπεται περαιτέρω μείωση 20%, συνολικά 80% τα τελευταία 5 χρόνια) είναι άμεσο επακόλουθο και το χτύπημα στη φοιτητική μέριμνα. Βλέπουμε η διαχείριση λεσχών και εστιών σε όλα τα ιδρύματα της χώρας να παραχωρείται σε ιδιώτες. Υπέρογκα ποσά πηγαίνουν στις τσέπες αυτών την ίδια στιγμή που το πανεπιστήμιο δεν έχει ούτε για τα βασικά και οι πρυτανείες μας ετοιμάζουν δίδακτρα στα προπτυχιακά. Αυτό κάνει τη δυνατότητα μας για σπουδές ακόμη πιο δύσκολη ειδικά στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Δε δεχόμαστε και δεν πρέπει όλο το κόστος φοίτησης να πέφτει στις πλάτες μας και αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτό.
Τα τελευταία 2 χρόνια, η επανειλημμένη αμέλεια της πρυτανείας και του Δ.Σ. της λέσχης να δώσει πραγματική λύση στο ζήτημα, φανερώνει την υπέρμετρη προστασία προς την εκάστοτε εργολαβία.
Αρνούμαστε την ιδιωτικοποίηση της μέριμνας  του πανεπιστημίου, διότι τα προβλήματα στη λέσχη δεν οφείλονται σε προσωπικό «κώλυμα» του Χούτου, αλλά εμφανίζονται και θα εμφανίζονται με οποιαδήποτε εργολαβία .Προκύπτουν από την ίδια τη φύση της,αφού μοναδικός στόχος είναι το κέρδος του ιδιώτη. Κατά συνέπεια μειώνονται οι αναγκαίες  υπηρεσίες με μόνους επιβαρυμένους εμάς. Δεν είναι άλλωστε σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά η πραγματικότητα που θέλει τις περισσότερες ιδιωτικοποιημένες λέσχες πανελλαδικά να λειτουργούν με αντίτιμο, αποκλεισμούς χιλιάδων φοιτητών (αφού οι κάρτες σίτισης είναι για ελάχιστους) και με τους εργαζόμενους να δουλεύουν πολλές ώρες, με ατομικές συμβάσεις και πολύ χαμηλούς μισθούς.

Εμείς από την πλευρά μας  διεκδικούμε να σπουδάζουμε με αξιοπρέπεια. Θέλουμε μια φοιτητική λέσχη που να ανήκει στους φοιτητές και στους εργαζομένους της και όχι στον κάθε εργολάβο που πλουτίζει στις πλάτες μας. Θέλουμε μια λέσχη ανοιχτή σε όλους τους φοιτητές, αλλά και σε όσους έχουν ανάγκη τη σίτιση στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Μια λέσχη με υψηλή ποιότητα φαγητού και ανθρώπινες συνθήκες σίτισης για μας και εργασίας για τους εργαζόμενους. Και είμαστε βέβαιοι ότι μόνο οι αγώνες μας μπορούν να το κερδίσουν αυτό.
Καλούμε όλους τους φοιτητές και τους φοιτητικούς συλλόγους να συμμετάσχουν δυναμικά στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της λέσχης.
Καμιά εργολαβία δεν πρόκειται να λειτουργήσει προς όφελος μας.
Μαζικά διεκδικούμε, το άνοιγμα της Πάνω λέσχης, κανένα έλεγχο και άνοιγμα όλων των διανομών.

Δημόσια  Δωρεάν Λέσχη για όλους/όλες
             Σύλλογος Φοιτητών Ηλεκτρολόγων / Μηχανολόγων