Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Κοιμάσαι με Αξιολόγηση, ξυπνάς με Μνημόνιο. // κείμενο του ΑΡ.ΑΓ.Ε. Ε.Α.Α.Κ. για την 3η αξιολόγηση //


Ως συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σε σύμπλευση με τις κατευθύνσεις που δίνει η ΕΕ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο, σάλος γίνεται το τελευταίο διάστημα με τη λεγόμενη 3η Αξιολόγηση. Ο τίτλος του κειμένου μας δεν είναι τυχαίος, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν φτάνει στα αυτιά μας η λέξη «αξιολόγηση», ένα νέο Μνημόνιο βρίσκεται στα σκαριά. Ενώ λοιπόν ακούμε για έξοδο από τα Μνημόνια το 2018, φαίνεται ότι η ζωή μας θα χειροτερεύει διαρκώς και ότι έχει εγκαθιδρυθεί μία αέναη εφαρμογή Μνημονίων και αντιδραστικής πολιτικής. Αυτή τη φορά, οι Βρυξέλλες το αποκαλούν «υβριδικό πρόγραμμα» (που θα είναι μνημονιακό σε όλα τα χαρακτηριστικά του εκτός από το όνομα) και θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις που θα ισχύουν από τον Σεπτέμβριο του 2018 ως το …2060!
Τι έρχεται, λοιπόν, με την 3η αξιολόγηση;



Κυρίαρχος στόχος είναι να αρθούν πριν από όλα οι όποιες επιφυλάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Το υπουργείο έχει αποδεχτεί ήδη τις κατασχέσεις σπιτιών αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Η κυβέρνηση μιλάει για αξιολόγηση «εξπρές» που θα κλείσει αμέσως μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και του ξεπουλήματος της λαϊκής περιουσίας. Γενικά, τα μέτρα που φέρνει η 3η Αξιολόγηση δεν είναι μόνο εισπρακτικής φύσης, αλλά έχουν βαθύτερο αντιδραστικό διαρθρωτικό χαρακτήρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Σοβαρότατος περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας με απαίτηση συμφωνίας του 50%+1 των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια σωματεία, πράγμα αδύνατον ειδικά για όσα έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα, επιτάχυνση της λειτουργίας του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ριζική μείωση κοινωνικών, οικογενειακών και άλλων επιδομάτων, προώθηση των πλειστηριασμών και πολλά άλλα που περιλαμβάνονται σε ένα σύνολο 95 «προαπαιτούμενων» μέτρων για την αξιολόγηση και φυσικά ένα νέο μνημόνιο.
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, το κίνημα ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, έχει δώσει πολύ σημαντικούς αγώνες στο να μπει φρένο σε οποιαδήποτε διαδικασία υλοποίησής τους. Το ζήτημα όμως είναι να αναβαθμιστεί αυτός ο αγώνας και να μην επιτρέψουμε τη υφαρπαγή της λαϊκής περιουσίας με οποιονδήποτε μέσο πάει να γίνει αυτό. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης προσπαθεί να αναβαθμίσει αυτόν τον αγώνα και να το συνδέσει με την 3η Αξιολόγηση με εμπλουτισμένο πολιτικό περιεχόμενο.  Δε θα περιμένουμε το πρόβλημα μέχρι να έρθει και να χτυπήσει τη δική μας πόρτα! Για αυτό και ως σύλλογος που έχουμε δώσει πολύ σημαντικές μάχες το προηγούμενο διάστημα, πρέπει να συμμετέχουμε στο Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης με όλο και πιο μαζικούς όρους.
Ιδιαίτερη σημασία έχει να καταλάβει κανείς τι σημαίνει η συμφωνία του 50%+1 των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια σωματεία. Αυτός ο νόμος πρακτικά σημαίνει ότι θα κρίνεται παράνομη οποιαδήποτε απεργία προέρχεται από σωματεία ταξικά και αντιεργοδοτικά ή σωματεία εργαζομένων μιας εταιρίας (π.χ. Σωματείο Wind). Στον αντίποδα, όμως, δεν επηρρεάζει καθόλου τις απεργίες που κηρύττουν τα εργοδοτικά συνδικαλιστικά όργανα (π.χ. ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ). Γίνεται, λοιπόν, προφανές ποιος είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος! Δεν είναι οι εργοδότες και τα αφεντικά, αλλά ο κόσμος της δουλειάς που οργανώνεται σε πρωτοβάθμια-ταξικά σωματεία, που λειτουργούν με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες!

Είναι επιτακτικής σημασίας, ακόμα και για εμάς που αύριο θα είμαστε εργαζόμενοι, να στηρίξουμε τον αγώνα ενάντια στην 3η αξιολόγηση, πλάι στον κόσμο της εργασίας και να διεκδικήσουμε το μέλλον μας. Δε θα τους επιτρέψουμε να παίζουν με τις ζωές μας! Την ώρα που η διεφθαρμένη ΓΣΕΕ ξεπουλάει τον ένα αγώνα μετά τον άλλο και δεν καλύπτει κανέναν σχεδόν εργαζόμενο, είναι αναγκαία η ύπαρξη και το δυνάμωμα ενός ανεξάρτητου ταξικού κέντρου αγώνα, κόντρα στους ξεπουλημένους εργατοπατέρες, το οποίο θα ανατρέψει τη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Αλλά επίσης θα δώσει και τη μάχη για αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του χρόνου εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Γιατί στην εποχή των θαυμαστών ανακαλύψεων δεν αρμόζει στην εργατική τάξη η άμυνα, αλλά το να πάρει ότι αντιστοιχεί στις σύγχρονες αντικειμενικές συνθήκες, ενάντια σε ένα σύστημα που σαπίζει όλο και παραπάνω και χαραμίζει τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Καλούμε όλο τον κόσμο της σχολής να βγει μαζικά στο δρόμο ενάντια στη νέα αξιολόγηση! Όχι μόνο επειδή είμαστε μελλοντικοί-ες εργαζόμενοι-ες που θα ζήσουν στο πετσί τους τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, όχι μόνο επειδή πολλοί-ες από εμάς ήδη δουλεύουν σε μεσαιωνικές συνθήκες για να μπορέσουν να σπουδάσουν, αλλά επειδή η επίθεση διεξάγεται ενιαία σε όλα τα μέτωπα και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας. Άρα ενιαία θα την απαντήσουμε, με τον αγώνα μας.